ongelukken-verkeer-telefoon-whatsapp

Oorzaken ongelukken in het verkeer volgens rijscholen

Je hoopt het zelf nooit mee te maken. Maar toch komt het vaker voor dan iedereen zou willen. Een auto ongeluk. Deze ongelukken zitten in een klein hoekje, maar hebben vaak wel degelijk een duidelijke aanleiding. Sommige ongelukken hadden voorkomen kunnen worden vindt Marco Possemis van Autorijschool Motion in Almere. Anderen misschien niet. Wel is het zo dat bestuurders steeds roekelozer gaan rijden.

Een grote oorzaak van ongelukken is tegenwoordig afgeleid zijn door je telefoon. Hoe vaak zit je niet in een auto en zie je mensen met hun telefoon bezig zijn. Met je telefoon bezig zijn is erg gevaarlijk. Doordat je met je gedachten ergens anders bent, heb je weinig oog meer voor de weg. Als beginnende bestuurder kun je je ook niet voorstellen dat je naast het rijden nog met iets anders bezig kunt zijn. 

Een andere oorzaak is de audio installatie. Even een andere radiozender zoeken of even een cd verwisselen kan grote gevolgen hebben. Ook hierbij speelt afleiding dus een grote rol. Afleiding is nu eenmaal erg gevaarlijk op de weg.
Ook is een grote oorzaak van ongelukken vermoeidheid. Ongeveer 10- tot 15 procent van de ongelukken is veroorzaakt door vermoeidheid. Zorg dus dat je niet achter het stuur kruipt als je een nacht niet geslapen hebt. Ook komt het voor dat mensen dag en nacht rijden naar hun vakantiebestemming. Dan raak je ook vermoeid. Door vermoeidheid is je reactievermogen niet op zijn best en veroorzaak je misschien een ongeluk.

Een logische, maar onderschatte oorzaak van ongelukken is te snel rijden. Als je snel rijdt, moet je ook heel snel kunnen reageren. De remweg wordt langer en het duurt dus langer tot je stil staat. Als je daarbij ook nog eens vermoeid of afgeleid bent, is het bijna niet meer mogelijk om een ongeluk uit de weg te gaan. Denk daarom nog eens twee keer na als je het gaspedaal intrapt.